Långedrags SS ansluter till Kvälls-Utmaningen

På Långedrag seglas som “alla” i Göteborg vet tisdagsseglingar hos LSS, Långedrags segelsällskap. Enligt tillgängliga uppgifter har de pågått oavbrutet sedan 1930-talet, ja kanske t o m sen 20-talet. (Sällskapet bildades 1923.) Jag kan själv bara garantera för de senaste 19 årens kontinuitet…

Vi har numera deltagare i ett antal entyps kölbåtsklasser, H-båt, IF, Folkbåt, ibland 2.4 och alltid Optimister samt ibland andra jollar; Laser, Splash, Feva. Vi seglar endast i entypsklasser, alltså inget LYSande alls. Så jag vet inte om vi platsar i Kvällsutmaningen… Genom att räkna lite i resultaten från 2006 års tisdagsseglingar, som f ö finns på hemsidan www.lss.o.se , kom jag fram till följande siffror:

Vårserien kölbåtar: 96starter/4 seglingskvällar =24,0
Höstserien kölbåtar: 147 starter/6 seglingar = 24,5

Totalt 243/10 =24,3

Om man lägger till Optimisternas motsvarande siffror: 58/4=14,5, 95/6=15,8 tot 153/10=15,3
kan det bli totalt(243+153)/10= 39,6.

Vi tyckte vi hade lite färre båtar än normalt under 2006, så vi hoppas också det blir fler under 2007. Hur passar detta i Kvällsutmaningen?

seglarhälsningar från
Göran Ejdeling i Långedrags SS

Vi välkomnar LSS till Kvälls-Utmaningen. Vi lägger in siffran för kölbåtar + jollar så länge. Vi får fundera lite på det här, om vi skall lägga alla båtar i en pott eller om vi skall dela på kölbåtar och jollar. Kanske någon som har en åsikt i frågan?

1: Lommabukten SK: 19,66
2: Stenungsund SS: 10,17
3: Björlanda Kile SS: 18,36
4: TABK: 7,92

5: NSS: 19,75
6: Lagunen: 9,46

7: Arvika SS: 10,5

8: BJK Grebbestad: 0,00

9: KSS Karlstads Segelsällskap:
10: Långedrags SS: 39,6

Lerkils SS: 9,17

11 thoughts on “Långedrags SS ansluter till Kvälls-Utmaningen

 1. http://www.svanemoellekredsen.dk/resultater/bane1/2006/06-06-14.htm

  Här har Danskarna ett system där Köpehamns klubbarna i en krets har kvällseglingar tillsamans: Varje klubb har 3-4 seglingar per år med ett hundratal deltagare. I storstads områdena i vårt land gör man ofta så på jollesidan lättflyttbara jollar samlas i en klubb för att få bra tävling med många deltagare. Detta är för mig väldigt långtn från att jaga ut så många som möjligt i en lokal hamn för att få komma på havet ien vardags kväll. Det blir väldigt kompliserat att ta med jollar i kvällsseglings matchen.

 2. Efter att ha tittat på LSS hemsida inser jag att på vanligt Regatta viss är frågan om en provokation. Och såklart det finns ju inga fastälda regler för denna kvälls utmaning. En ide som från början verkade bra tycks inte hålla. Några räknar kölbåtar från den egna klubben. Andra har många klubbar i närområdet med samarbete kring kvälls seglingarna. Någon räknar jollar och kölbåtar i samma pott. Och alla har rätt
  att utforma sina seglingar som dom vill. En sån här grejj kan bara fungera om någon faställer ett regelsystem kring kvälls utmaningen. Men samtidigt blir detta en styrning av vad som är ok eller inte ok. Och dom som inte jobbar efter mallen är inte välkommna och så vill inte jag att det ska vara. Hela iden var ju att öka seglandet i klubbarna runt om i landet. Och det gör man ju inte genom att utesluta vissa.Så låt oss släppa iden om en nationel kvällseglings utmaning.

  Roland Sjöberg

  ps för att ingen ska tro att vi är sura för att Långedrag är så stora så kan jag bifoga

  att Lomma har ett 70 tal jollar som har en egen serie på tisdagar medan kölbåtarna seglar på Torsdagar.

 3. Tycker fortfarande iden är bra.

  Men jag tycker den bara skall gälla kölbåtar eller
  Så får vi dela in den i fler klasser.
  Kölbåtar, Jollar, vindsurfare, sportbåtar osv.

  Men jag tror att de flesta nog förutsatte att det bara skulle gälla kölbåtar.
  Så gjorde jag för BKSS räkning åtminstone.

  //Calle

 4. hmm, bara kölbåtar? hur ska vi göra då? Vi försöker i Västerås att samla ihop allt vi ha på seglingsfronten och kvällseglingar görs i samarbete mellan tre klubbar. Alla är hjärtligt välkomna så att det seglas på samma bana ibland jolle, flerskrov och kölbåt. Det viktiga är väl att vi ha skoj och en ökning av deltagandet är väl bra för seglingens utveckling oberoende om det blir fler kölbåtar, jollar eller annat flytetyg med pinne på.

  Jag tycker att det är en bra ide och lade fram förslag hos vår styrelse. Om jag förstår det hela rätt så handlar det väl om en ökning av deltagare och inte så mycket om antal deltagare….

  //Peter

 5. Tanken var väl att öka antal tävlande båtar. Spelar det verkligen någon roll om det är kölbåtar eller andra.

 6. Grattis Stenungsund ni får räkna Tjörn runt. Även om den inte börjar en kväll så har jag hört att det finns dom som håller på till långt fram på kvällen. Som jag tidigare skrev så utan regler kan det ta vägen var som helst och med regler blir vissa utanför.

 7. Om Roland får bestämma kommer väl detta initsiativ att utmynna i ett regleverk som får KSR att blekna i jämförelse.

  Och om Roland orkar följa tråden vet han att det finns en jury som omöjliggör för klubbar att räkna Tjörn runt eller liknande tävlingar.

  Varför inte se detta som en kul grej i all enkelhet.

  /Tobbe

 8. Hej Roland,
  varför är du så negativ? Det här var ju tänkt som ett roligt sätt att få flera ut på havet i klubbarnas kvällsseglingar. Hittills har vi bara pejlat intresset, och fått in synpunkter, t ex om det bara skall gälla kölbåtar, eller om jollar skall räknas in. I god tid innan årets kvällsseglingar startar bestämmer vi reglerna. Inledningsvis nämnde jag att det var den procentuella ökningen som räknades, men att vi också ville att en jury skulle ha inflytande.

  Nu har 11 klubbar visat intresse. Plus att vi nyss har fått en anmälan från en norsk klubb.

  Jag kan tänka mig att det blir spännande att följa utvecklingen i klubbarna genom hela säsongen. Om intresset håller i sig kan vi kanske ha en rejäl seglarträff i oktober med prisutdelning, i Göteborg.

  Någon som kan tänka sig att vara med på en sådan seglarträff/seglarfest/prisutdelning?

  Arne

 9. Till Tobbe Lindqvist. Du påstår:
  Om Roland får bestämma kommer väl detta initsiativ att utmynna i ett regleverk som får KSR att blekna i jämförelse.

  Jag har utrykligen skrivit i två inlägg ovan att jag inte förordar några regler som stänger ute någon. Att skriva och påstå något annat är rent skitsnackl. Och jag bettakar mig för att du eller någon annan försöker att ge mig egenskaper jag inte har.

  Du påstår vidare : Och om Roland orkar följa tråden vet han att det finns en jury som omöjliggör för klubbar att räkna Tjörn runt eller liknande tävlingar.

  Jag är nog inte läskunnig för jag kan inte hitta någon utsed jury vad beträffar kvällsutmaningen. Åter igen fritt fabulerande från Tobbes sida.
  Det minsta man kan begära är väll att vi håller oss till sanningen.

  För att ytterligare förtydliga vad jag menar så är det såhär.
  För mig har alltid Torsdags kappseglingar (läs kvällseglingar) haft en viss definition.
  Tränings kappseglingar för kölbåtar från den egna klubben förekommande på Torsdagar under sommarhalvåret.
  Vad jag i och med denna debatt lärt mig är att denna sanning är inte sant över hela landet. Följaktligen måste man för att för att den här tävlinge ska kännas trovärdig börja med att definjera vad är en kvällsegling. I och med detta så kommer vissa att antingen få ändra sinna seglinga eller avstå från utmaningen. Detta käns inte ok.
  Alternativet är att vi inte gör någon definition utan låter var och en göra efter sina traditioner. Vilket kommer att leda till “a vi hade vunnit om inte Göteborgarna hade slagit samman alla sina klubbar” Eller ” Vi är igentligen bäst men dom andra räknade ju en massa optimister”
  För mig känns det plötsligt som att hinderna är för stora och olikheterna för många.
  Se bara på Tobbe och andras påhopp så fort man rör runt lite i gryttan.
  Samma fenomen som gör att vi vill ha ett så bra fungerande handikappsystem när vi kappseglar gör att vi i en sådan här utmaning vill har lika vilkor.

 10. Hej Roland

  Du skriver:
  Jag är nog inte läskunnig för jag kan inte hitta någon utsed jury vad beträffar kvällsutmaningen. Åter igen fritt fabulerande från Tobbes sida.
  Det minsta man kan begära är väll att vi håller oss till sanningen.

  Jag saxar från en tråd (som du själv dessutom kommenterat)
  3. En jury har möjlighet att påverka utgången. En klubb med många medlemmar som låg lågt under 2006 har möjlighet att öka deltagarantalet med flera 100%. En liten klubb som var mycket aktiv under 2006 har inte stora möjligheter att öka.

  Varför inte bara göra det enkelt och räkna alla båtar som man lyckas få att ställa upp på sina kvällsseglingar.
  Jollar, Trissjollar. Skippi 650 (som egentligen inte är en kölbåt, men som har inbyggt deplacement). Traditionella kölbåtar. Flerskrovsbåtar etc.

  Det lär inte bli fler klubbar som ställer upp än att “juryn” kan avgöra om någon sticker ut med overkliga siffror, eller om det behövs någon extra tolkning för att utse en värdig vinnare.

  /Tobbe

 11. Till dom som hoppat på och inte följt med från början. Det spelar ingen roll om man räknar jolleseglingar eller inte eftersom det är ökningen från tidigare år som skall räknas, och det är de vecka efter vecka återkommande seglingarnas snitt och inte en specifik segling som räknas. Dvs om man har ett ingående värde inkluderat jollar så är det det som räknas, alltså samma seglingar i år som föregående år. Dom som är nystartade får antagligen ett uppskattat ingående värde, annars blir ökningen orimlig från 0 till 3 blir typ 300% eller oändligt.

  Men om någon plötsligt räknar in andra seglingar än vad som varit med tidigare eller tar bort någon får juryn träda in och rätta till.

  Vi gillar prisutdelningar så vi vill komma.

  Micke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *