Oktoberpokalen 2018: Hård kamp om andraplatsen gav största glädjen


Vinner man andraplatsen efter en hård match under hela sista seglingen ger det större glädje än att vinna guldet i lugn och ro. Olle Heimersson med Seaflex hade seglat så bra under lördagen (tre spikar) så att nu stod det mellan Kookaburra (Max Koszela) och regatta.nu vem som skulle segla hem silvret. Kookaburra låg lite efter på sista kryssen men kämpade ihärdigt på sista länsen så andraplatsen skulle avgöras vid sista märket innan målgång. Den som hade “innerlapp” skulle gå först i mål. Vi lyckades till slut med det men herregud vad spännande det var. Det var adrenalin så det räcker för hela vintern. Glädjen syns på bilden fr v Erik B. Holter på stortrimm och taktik. Bloggmaster himself på pinn. Gunnar Kvamme på fördäck och taktik. Ruben Kvamme på focktrimm och spinntrimm. På söndagen fick vi förstärkning. Maria Brodin syns på bilden under.


Frv Ruben Kvamme, Gunnar Kvamme, Bloggmaster, Erik B. Holter, Maria Brodin. En kom från Umeå, tre från Oslo och en från Göteborg. En salig blandning med andra ord.
Vi seglade inte så bra på lördagen. Hade ingen chans mot Seaflex. Det var hård vind med kraftiga byar. Normalt Baggen-väder alltså vid lågtryck. Rorsman gnydde, “vi är för lätta”, besättningsvikten var under 300 kg. Stortrimmern gnydde, “häckstaget går tungt”. Väl i hamn kröp 2 meter långe (nästan) Erik ner i akterluckan och efter mycket letande hittade han ett block som satt fel. Det åtgärdades. Så kom det sms från Olle på Seaflex som undrade om vi ville ta med Maria Brodin ombord. Hon hade följt med på den långa resan från Umeå och var extremt seglingssugen. Efter koll med tävlingsledningen och ett par skeppare var det klart. Maria mönstrade på. På söndagen gick vi bättre. Om det berodde på Marias 50 kg, eller den entusiastiska Marias positiva inflytande på besättningen, eller ett fungerande häckstag är svårt att säga. Kanske en kombination? Summa summarum, två tredjeplatser och en tvåa på lördagen var inget som gladde någon. På söndagen seglade vi bättre men hade lite oflyt. Första racet var vi först tills det återstod ett par hundra meter, då fick vi en kines av den värre sorten. Men den löstes snabbt och vi var tvåa i mål. Vid andra seglingen rök storskotet i starten. Och den tredje seglingen lyckades vi vinna efter en hård match mot Kookaburra. Men i alla fall, Oktoberpokalen 2018 var en av de bättre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *