“LYFT UPP MIG”

Det var i Båstad i oktober. Vi seglade finalen i CB66. Vi närmar oss mål, jag är bowman och är upptagen med att göra iordning för nertagning av gennakern. Plötsligt hör jag någon ropa “lyft upp mig”. Jag kan inte avgöra var ropet kommer ifrån, men snart ser jag vår mittgast liggande i vattnet – och vill upp. Jag tar tag i flytvästen och gör ett ryck, men det är som att lyfta en långtradare – det tar liksom emot. Gasten väger runt 125 kg pluss gissningsvis 25 kg vatten i kläder och stövlar. En helt omöjlig uppgift. Han firar sig bakåt för att komma in över den öppna akterspegeln. Men där finns inget att ta tag i och han försvinner bakåt. Det visar sig svårt att manövrera i den hårda vinden och försöken att få tag i den nödställde misslyckas. Det är kallt i vattnet. För varje minut som går blir jag mer och mer nervös. Kommer han att drunkna? Tur i oturen är att startfartyget ligger nära. Han lyckas simma dit bort och kan klättra upp på badstegen. Jag vill helst slippa tänka på vad som kunde ha hänt om vi varit för oss själva långt från startfartyget.

Det hade hjälpt om vi hade haft något flytbart att slänga ut, men vem har sådant ombord i en CB66? Nu finns det en liten pryl som heter LifeSaver som kan vara en lösning. Vi låter Mattias Malmgren från CM Hammar berätta:


Mattias Malmgren demonstrerar Life Saver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *