Oskar Kihlborg, världens främste båtfotograf – utan jämförelse


Jag skrev att jag funderade på att börja segla Moth. Försöker Oskar varna mig?


Jag köpte en ny torrdräkt inför Frostbite. Den kommer till användning när jag testar Moth’en.


Jag slutade segla 1992 och satsade på paragliding under 5 år. Den här bilden påminner mig om den tiden – “ready for take off”. Det är inte speciellt mycket av den här farkosten som befinner sig under vattenytan.


Det kanske hade hjälpt om han hade suttit lite längre akteröver?

9 thoughts on “Oskar Kihlborg, världens främste båtfotograf – utan jämförelse

 1. Carlos Borlenghi är en annan fotograf som man “möjligtvis” kan jämföra oscar med. Martinez en annan. Eller varför inte vår egen Dan Ljungsvik?

 2. Bilderna ger mej samma känsla som jag hade på Express SM 2001 i Malmö, sista seglingen.
  Det blåste 19m/s, alla tankar på kompass och taktik var borta, vi kappseglade inte, vi ville bara komma runt bandjäveln utan att båtfan sjönk eller att vi ramla ur :)

 3. Antar att rubriken är en provokation… ;-)

  Skulle du mot förmodan ändå vilja göra en jämförelse så finns ju alltid Tomlinson, Borlenghi, Martinez, Martin-Raget, van der Wal och en handfull andra hyfsade fotografer.

  Tyvärr sitter många duktiga fotografer kontrakterade i Valencia. Världens tråkigaste kappsegling att fota, men de måste ju slita ihop sin lön på nåt sätt…

 4. Provokation?

  Inte alls. Skillnaden mellan Oskar och de andra är att Oskar är fotograf OCH konstnär, de andra är fotografer men inte konstnärer.

  “Great shots”. När jag var i Key West var jag ute i fotobåtar varje dag, med olika fotografer. Det dom var ute efter var “great shots”. Själv var jag mera ute efter att dokumentera händelseförlopp. T ex, när en klunga kommer länsande mot ett märke, den som kom bäst ur situationen, hur bar han sig åt? Genom att redovisa 5 – 6 bilder i följd kan man lära sig något som man kanske kan prova nästa gång man kommer till ett märke.

  Många fotografer kan leverare “great shots”, men bara några få kan addera det där lilla extra som gör fotografiet till konst.

  Arne

 5. ähum… Arne, nu har du nog klampat i klaveret. Är martinez, Borlenghi osv INTE konstnärer?? Har du överhuvud taget sett vad de producerar??? Oscar är jätteduktig, absolut, men förringa inte övriga mästare genom att hävda att oscar står utan tävlan, det är lång långt ifrån verkligeheten.

  Fast jag får förmoda att arne bara är ute och provocerar, igen.

 6. Vad får dig att dra slutsatsen att de andra “inte är konstnärer”???

  Sist jag kollade hade killarna ovan gett ut 30-talet böcker som just speglade den konstnärliga sidan av hav & segling. Men jag antar att du läst på, kollat in deras websajter, och sedan bildat dig uppfattningen att de är klåpare.

  Dumt av Oskar att nämna dem som förebilder!

 7. Vad är konst? Kan konst definieras? Nej. Om det är konst eller inte avgörs i varje betraktares öga. En kan tycka att en Picasso-tavla är stor konst och att en väl avbildad röd stuga med vita knutar i skärgården är skräp. En annan kan tycke precis tvärt om.

  Min upplevelse av några av Oskars bilder är att de innehåller det där lilla extra som höjer dom från fotografi till konst. Men det är alltså MIN upplevelse.

  E och Blur kunde kanske skicka hit några bilder från andra fotografer, bilder som dom tycker har tagit steget upp från fotografi till konst. Så kan vi kanske få ett litet bildgalleri som alla kan njuta av.

  Arne

 8. Just det Blur! Så är det. Man blir inte (konst)fotograf på en eftermiddag. Carlo och dom andra har tränat sitt öga i 30 år. Det tillsammans med talang gör att man ser saker som andra inte gör. Ljus-kompostion-färg-(eller avsaknad av färg) och moment blir en stil som i vissa fall kan utmärkas till konst.

  Sorry, kunde inte hålla mig.
  Dan Ljungsvik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *