Hur mycket kostar en Moth?


Min nästa farkost blir en Moth. (Observera att jag skrev “farkost” för Moth är väl ingen “båt”?) Någon som vet vad en sådan kostar? Och var finns dom om man vill köpa?


Ett tack till Oskar Kihlborg som skickar så fina bilder.

Svenska resultat: Martin Grävare 3 DNF på 5 race. Per Eskilson 5 DNF på 5 race. Det är nog inte så enkelt att segla Moth, men för en man med min livserfarenhet borde det gå bra. moth-sailing

9 thoughts on “Hur mycket kostar en Moth?

 1. Det verkar vara “survival”-förhållanden & skitkallt i vattnet, så det förklarar alla DNF.

  Är det säkert att du inte skall ha en low-rider, Arne?

 2. När de flesta seglar “foilers” kallar man de gamla klassiska Motharna (som inte lyfter ur vattnet) för “low riders”...

 3. Förhållandena på Gardasjön har varit besvärlig med för mycket vind för segling några av dagarna med grov
  sjö som en naturlig följd. Problemen, de spektakulära krascherna, uppstår ju när man blir helt luftburen och vingarna tappar kontakten med vattnet. Full fart på undanvinden i gropig sjö gör att man inte alltid hinner styra runt vågtopparna och behålla vattenkontakten i vågdalarna. En kombination av hög fart och besvärligt väglag och behov av att lova (eller falla av) hastigt gör att endast de skickligaste överlever. Rätt intrimmat material; vinklar och storlek på foils och balansen mellan de två är ju självklart kritisk. Den våta ytan kanske är 10-15 cm x 50-70 cm x 2 (centerbordet lite större än rodret), så att det är känlsigt med inställningarna är förståligt.

  Ibland är ju den våta ytan betydligt större som bilderna visar…

  Martin rapporterar att det är jävligt skoj i varje fall. Många av hans och Pers DNF beror på att de stått på land och reparerat, vilket i sin tur berott på att de är på en brant inlärningskurva både seglingsmässigt och vad de gäller material.

  Häftigt att de kör. Mer sånt!

  Hälsningar,
  Magnus

 4. Arne, kontakta mig gärna om du vill ha hjälp att hitta en båt. Det finns idag endast tre tillverkare av nya professionellt byggda båtar: Fastacraft i Perth, Aardwark i UK och Bladerider (kina / AUS). Efter VM har Martin och Jag ganska bra koll på de begagnade båtarna som är till salu – och deras ägare. /Per

 5. När jag byggde min första Moth 1961, så kostade en byggsats 750 kr. Men då ingick förstås segel från Carlsen och en rejäl telefonstolpe till trämast. Man fick emellertid köpa lim och lack själv. Vad jag dock kan notera, är att utvecklingen gått en bit framåt med Mothklassen.

 6. Jag köpte en byggsats i slutet på 60-talet a’ ca: 700:-, en Moth Jolle som blev så väldigt fin och otroligt rolig att segla. Gav bort den till mina bröder som lärde sig att segla och på den vägen är det. Har senare byggt några havskryssare men har just nu ingen båt. Ska man lära sig att segla så börja med jollesegling…........

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *